La comunitat exclusiva per a docentsHas oblidat les dades d’accés?
Comunitat: 10.211 recursos | 146.320 usuaris
Formació

EL PÒDCAST EN L'EDUCACIÓ

DATA : 28/02/2023
PONENT : Santillana e-vocación
DURADA : 3 min.
IDIOMA : Català

Un pòdcast és un arxiu d’àudio que es pot escoltar des d’un ordinador, un telèfon intel·ligent, una tauleta tàctil o un altre reproductor. Generalment, es pot descarregar de manera gratuïta, per això està a l’abast de qualsevol i tracta temàtiques d’allò més variades. 

Les possibilitats d’aquest format i la facilitat per crear-lo han provocat que arribi a qualsevol àmbit, inclòs l’educatiu. 

Beneficis més enllà de l’aprenentatge 

Els beneficis que ofereix l’ús del pòdcast estan relacionats, sobretot, amb el desenvolupament de les habilitats orals. «Hi ha evidència que els pòdcasts tenen molts beneficis educatius per a la millora dels diferents aspectes que conformen la competència oral d’una llengua, com ara la pronunciació, l’entonació, la fluïdesa i les estratègies de cortesia conversacional, per posar-ne alguns exemples», afirmen els autors. 

Però els beneficis no s’acaben aquí. Ja fa més d’una dècada, Lourdes Domenech, professora de Llengua i Literatura, explicava al seu blog «A pie de aula» com l’ús dels pòdcasts havia servit per ajudar una nena amb greus problemes no només acadèmics, sinó també de relacions socials.

Com es crea un pòdcast? 

Un dels avantatges dels pòdcasts és que cal molt poca tecnologia per produir-los: n’hi ha prou amb un telèfon mòbil. Tanmateix, si se’n vol millorar el resultat, l’equip es pot completar amb recursos assequibles, com ara micròfons USB i aplicacions d’edició d’àudio. 

Quines eines podem fer servir per crear un pòdcast? 

-Audacity és un programari gratuït, molt senzill i fàcil de fer servir amb el qual pots enregistrar un àudio en directe, crear arxius sonors i editar-los afegint-hi sons i efectes. 

-Anchor: aquesta eina permet enregistrar, editar, afegir àudios, etc. Funciona amb el telèfon mòbil i permet publicar pòdcasts directament des de l’aplicació o desar-los com a arxius. S’espera que, en el futur, estigui més integrada en Spotify, ja que va ser adquirida per la plataforma de música. 

-Spreaker Studio: una eina per a creadors de pòdcasts amb so professional, que permet enregistrar, editar so, publicar, distribuir i analitzar el rendiment del pòdcast. 

-Jamendo: per no infringir el copyright necessitem música de llicència lliure o el permís dels autors. Amb aquesta finalitat, Jamendo és un banc d’àudios lliures. 

-Canva: el teu pòdcast ha de tenir una portada i Canva és una de les solucions de disseny gràfic més senzilla per crear-la, ja que disposa de moltes plantilles diferents perquè puguis triar la que s’adapti més bé al contingut. 

Per a què podem fer servir el podcàsting a les aules? 

-
Potenciar la creativitat dels alumnes. Creant un pòdcast amb l’alumnat perquè superi reptes d’aprenentatge, impulsaràs la seva capacitat creativa mitjançant les tecnologies digitals, fent servir un mitjà diferent, i fomentaràs la resolució creativa de problemes. 

-Facilitar informació complementària a l’aprenentatge de l’aula. Com a formador, pots tenir el teu canal de pòdcasts propi amb sessions curtes complementàries a les classes, en què recomanis informació addicional i on puguis oferir tutoria a l’alumnat o ajudar-lo si vol aprofundir en l’aprenentatge. 

-Impulsar el pensament crític i la recerca de fonts entre l’alumnat. En un món on abunden les notícies falses i en el qual moltes opinions es formen a partir de la lectura dels titulars de les notícies, potenciar que l’alumnat investigui entre diferents pòdcasts i seleccioni fragments en què es parli d’un tema que li interessi l’ajudarà a desenvolupar un esperit crític capaç d’informar-se adequadament. 

Beneficis dels pòdcasts com a eina educativa 

1. Impulsar participacions més diverses a l’aula.

2. Reforçar l’aprenentatge d’altres idiomes.

3. Disponibilitat al moment.

4. Establir un vincle entre docent i estudiants

 Santillana e-vocación

Si vols debatre sobre aquest tema amb altres docents, visita el nostre fòrum.
Cargando...